Beşparmak Dergisi - Ahmet Say

    Dergilerimizi tanıtmaya başladık, sıra geldi Beşparmak dergisine... Bu sevimli kültür ve sanat dergisi nerede çıkıyor dersiniz? Evet, Söke’de! Aydın ilimizin Söke ilçesinde! Tam 28 yıldır yayımlanıyor Beşparmak. Bilmem eskiden nasıldı, şimdilerde iki ayda bir yayımlanıyor. Elimdeki Ekim-Kasım 2017 tarihli sayısı, 201 rakamını taşıdığına göre nasıl hesaplamalı, bilemiyorum. 
    İlçede çıktığına bakmayın, hiç de bir “kasaba dergisi” değildir Beşparmak! İçeriği ve biçimiyle dopdolu bir edebiyat dergisidir! Bu yayının temelinde, “Beşparmak Kültür, Sanat ve Kütüphaneciliği Geliştirme Derneği” vardır. Beşparmak, bu derneğin yayınıdır, var mı diyeceğiniz? (“Küçümseyeni döverim” der gibi yazdığıma bakmayın, ben ilke olarak insanları severim.) Koskoca bir dernek koskoca bir dergi çıkarıyor, ey okur, sen olsan küçümseyeni dövmez misin? Bu derneğin yönetim kurulu şu değerli kardeşlerimden oluşur: İsa Gümüş, Latif Yalçın, Talat Avcı, Mustafa Pamukçu ve Ali Gençli. Dergi işini ciddiye alan yayın kurulu ise H. Hüseyin Gökten, Talat Avcı, Mustafa Pamukçu, Ali Gençli ve Hasan Cüneyt Bozkurt dostlarımızdır. Derginin sahibi ve sorumlu yazı İşleri Müdürü İsa Gümüş, genel yayın yönetmeni H. Hüseyin Gökten’dir. Sayısı 12 lira olan Beşparmak, 2017 yılı için abone ederini 50 lira olarak belirlemiş (bu demektir ki, 2018’de yurdumuzun enflasyon durumuna bakarak, ekmekte ve kitapta olduğu gibi, n’apalım, fiyatı yükseltebilir, acele edin!)
    Dosya kâğıdı boyutlarında olan ve kapak dışında 32 sayfadan oluşan Beşparmak, bir edebiyat dergisinin bütün asal yazı türlerini kullanır; az da olsa fotoğraf ve desen gibi görsel gereçlere de yer verir. Yazışma adresi, P.K. 39+09200 Söke/Aydın olan dergimizin e-posta adresini lütfen not ediniz: besparmak@gmail.com 
    Bilmiyorum, okurlarım arasında Söke’ye giden var mı? Ben de gitmedim, ama sekiz günlük bir yaz tatili için bir zamanlar Kuşadası yakınındaki Güzelçamlı köyünde bulunan Faustina adlı o küçük otele eşimle giderken Söke’den birkaç kez geçtim! Beyoğlu’daki İstiklâl Caddesi kadar uzundu bu cadde, ama öyle şatafatlı değildi. Olmasın! Söke, taş gibi bir edebiyat dergisi çıkarıyor, daha ne olsun? Söke üzerine bir şey daha söylemek istiyorum: Beşparmak dergisinin Eylül ve Ekim sayısının kapağında Suat imzalı ilginç bir binanın resmi vardı ve bu resmin altında çok küçük harflerle Söke Sinema ve Tiyatro Salonu-1930 yazıyordu. Bilmem anlatabiliyor muyum?
    Fazla söze gerek yok, burası Söke!